Saturday, January 29, 2011

saka

               Ape tu saka?
·         Walaupun soklan ni tak masuk exam organic chemistry,sains politik,PJK,tp korang kna la tau kan,pngetahuan am..mne tau 1 ari ank tnya,”abi,saka tu ape?”(pngaruh crite seram melayu yg belambak),”ow,saka tu kueh,dlu nnek slalu bg abi mkn,nmpk sgt bongok nyer…
Nk jd ayah cemerlang,ibu gemilang,kna jawab cm gini..
“syg,saka tu,jin yg ade dlm tbuh manusia.ade jgak yg pnggil pendamping.bnda ni bole ade dlm bdn kte samada kte tau atau tak,sbab dya dtg dri keturunan.jd,mungkin diturunkan pde kite tnpa kte tau,ataupun jin tu yg plih,sbab dya admire kte dlm byk2 ahli keluarga laen..”

Sng tak nk buang saka?
·         Mmg susah,kalau dibuang pun,kekadang dya akn balik lg pd tubuh tuanyer,liat btul..
Bile mse pulak org tu bole dpt saka tnpa dya sedar?
·         Haaa,untuk kes yg ni,dipanggil penurunan scra tak lngsung.cntohnyer,bler korang dpt keris,lembing,tombak,geliga,akik..slalunyer ble org yg pgang saka tu da mati la,so brang2 ni akn jadi brg pninggalan si mati,yg idup pulak sronok je kumpul brg antic,padahal tu sbnarnya lmbang .dlm bnda tu dah ade jin masing2,haiyook…
Jenis saka
·         Saka yg org guna untuk tujuan trtentu,cntohnyer bole buat ilmu pngasih,cari brg ilang,ataupun nk mncuri,jin pun pndai mncuri tau,Cuma dyorang takda jail je,sbab tu suka suki nk merompak.sometimes,saka ni org guna untuk sakitkan org lain,ni dah masuk wtak jhant ni,syaitan dpt bonus bulanan,sbab dah bejaye sesatkan manusia.
·         Saka pnyakit:pnyakit akibat gangguan iblis,syaitan dan sedare2 nyer,yg jd pde tiap kturunan.kalau dirujuk pde bomoh(isssshh,jmpa la ustaz,da byk ustaz nsem skarang),dyorg akn ckp gangguan makhluk halus,sihir n so on.secara moden nyer pulak,kalau kte rujuk pde doctor,mungkin sbab depression,halusinasi yg kritikal,ecece mcm doctor pulak..
Jd,mcm mne nak buang?
·         Jumpalah ustaz,jgn smpai bebomoh,last2 jd syirik,nauzubillah..yg pnting,dkatkan diri dgn Allah..


p/s:nape wt entry ni?
        Curious dgn filem&drama antu yg belambak.macm2 spesis ade.antu2 pun naek pamos mendadak,one thing,org bler nmpk antu jer msti lari lntang pukang,yg tak kuat lari pun bole pecut 180km/sec fuhhhhh…one day,tringin nak tgok citer,manusia msuk dlam dnia antu,agak2 antu lari tkjut ke idak…
bler la ak nk dpt trofi dlm ABPBH ni?
                                                        

4 comments:

hudhud cool said...

aq rsa kalu human msuk dnia antu...sure dorg terkjut sgt2...
n ati dorg trtnya2...nape mka human ni cam mka antu...
ala...ang xtgk magika lg ke??2 kan mnusia msuk dnia antu..wakaka...

teqa said...

haha..ala,ak tgok dokumentari jer:P

hudhud cool said...

tgk dkumentari dgn sgt terperinci ke???
ang sure tgk smbil pgg bku note kan???haha

teqa said...

haha..alamak..cmne ko tau ni(blushin2)...a'ah..ak cyap wt nota slide lg..blom consultation lg tuh...aaah pnt2:P

Post a Comment

 
;