Tuesday, January 25, 2011

PETUA & KEPERCAYAAN ORANG LAMA

1.jgn duduk ats bantal,nanti bisul
·         Kan tak sopan nme nyer,tmpat letak kpla same pulak ngan tempat ltak punggung,dibuatnye  tetibe tekentut tecirit  tyme landing2 ats bantal tu,,,yuksssssssssss
2.ank dara,jgn menyanyi kat dapur,nanti kawen ngan orang tua
·         Kalau dah seronok sgt  karoke kat dapur tu,smpai senduk sup pun bole jadi mic,sampai ketua la mask nasi hangit,dah tak reti masak,spe nk yg nak buat bini,haaa last2 kawen la ngan atuk selang 3 umah(pdn muka hukhukhuk)
3.ank dara,makan nasi tu bubh kat pinggan elok2,jgn mkn straight dalam periuk or bekas nasi,nanti dpt laki hitam
·         Rasionalnyer,sbab periuk nasi tu itam,tp klau mkan dlam bekas nasi wrna putih ade bunga pink,berseri-seri la suami kite ye mak?(soalan sye pde mak dlu,tk dapat jwpn,kena tazkirah ade lar…)
4.jgn makan atau minum guna bekas yg dah sumbing,nanti jadi miskin
·         Byk lagi bekas elok,nk guna bekas sumbing,nanti mlut luka ke bedarah ke,haaa kan da susah,mmbahayakan diri sndiri lerrrrrrrrrr
5.jgn bersiul wktu malam,nanti ular msuk umah
·         Bersiul tu bukan ke bnda yg tak elok,drpd bersiul baek bace sifir ke,mathurat ke…bg  nmpk sket nur kat muka tu
6.anak dara,sapu umah bersih2,kalau tak nnt dpt suami bejanggut
·         haha,ayat nk menakutkan ank2 dara dlu2,ank dara skarang da tak heran da,janggut tak janggut u nak kawen ngan I u mesti shave,ada pham??
7.kalau istri pregnant,suami jgn duduk dpn pntu,nanti istri susa nak besalin
·         mmg saintifik glerrr,give up,anyone can xplen?
8.anak dara,jgn suka duk dpn tngga,nanti tak da org pinang
·         kantoi la pemalas,ank dara duk kt dapur bukan kt tngga
(rsenyer skrang kna tuka,ank dara jgn suka duk dpn laptop,nanti xda org pinang)
9.jgn potong kuku  malam2,nanti pendek umur
·         inchik azmir ckp,ptong kuku mlm2 nanti t’ptong tgn hukhuk..tepotong jari la inchik,,
10.jgn menjahit wktu malam,nanti pndek umur
·         mlm2 nk menjahit,nmpk ke lubang jarum?nanti baju dijahit tak cantek,jari pulak free2 kna jahit ngan tuan doctor
11.jgn tegur jerawat kat muka org,nanti bejangkit kat muka sendiri
·         kan tak elok ejek2 org,nnt tuhan balas bru tau(neway,jerawat bole jangkit ke?aisssshhh)
12.ujan panas,maksudnya ade org mati berdarah i.e eksiden n so on
·         ujan panas ujan batu,geografi la ,ade kaitan ke?
13.kupu2 masuk umah,ade tetamu nak datang
·         haha,kupu2 advance kowt …(klau mak sye,dya cyap bole teka,cntoh nyer kupu2 tu tak nak masuk dpur=makcik A,kupu2 kat dapur je=makcik B),fuiyooo hebat kowt..
14.jgn pukul binatang wktu maghrib,takut jelmaan
·         yang ni sye agk curious,yela magrib2 kan jin syaitan byk bekeliaran dan betebaran,anyone yg tau,bole share2 la ye:D

P/S:tenkiu to inchik azmir,yg bagi ilham nk buat topic ni mse klas etnik td..mcm khusyuk je,padahal da nmpk ayam goreng,air tembikai,yg pentin da nmpk laptop hihihihi..
Ade byk lagi sbnarnya,selalu dgr mak story telling,tp ptg2 ni otak da slow,xdpt nk generate byk sgt,so ni jela yg ade,harap dibaca…


cucu2,nanti da besar jgn miang sgt,org miang lmbat kawen..

4 comments:

andreo akMaL said...

anak dara,sapu umah bersih2,kalau tak nnt dpt suami bejanggut..suami b'janggut la best!

teqa said...

a'ah..best sgt..ari2 ak tarik janggut dya..pastu bosan2 ang ak wt ikat sanggul,tocang dua..

ainieza_1110 said...

no7 tu explen la cpt tikah..
nk tau nie..
hahaa

teqa said...

ainie:haha,ak pun ngah menanti org xplen nih..xpe,sat lg ade bdak fb yg ade hjat nk lngkah bendul kawen awl,kte tnya la rmai2:P

Post a Comment

 
;