Saturday, May 7, 2011

mom, poyo dude and I

I met sumone. Suspens kat ayt tuu..dan kebetulan yg tak  pernah diramal oleh jabatan kaji cuaca, dlm beberapa wktu yg mmg xsempat pokok cili nk berbuah, apatah lg pokok sawit, I learnt many things from him.

He is…..

Poyo dude.

Jujurnya(muka penuh kesucian dan keikhlasan), ak xpernah tau pun kewujudan dia. 1st time nmpk dia, I thought, dia tu mamat alien yg melawat booth kitorang student2 biotech. so, nme pun alien, wtpe nk menyendeng kan, nanti kena mandrem trus xnk duduk bumi.

Masa berlalu,ecece,,,mcm nk buat novel. Makin kerap pulak si alien ni ade kt sni. Ape buat phd research ke kt sini.by the way, klau ye pun dia nk wt research, pasal pokok palma ke, ikan mata sebelah ke, xjejas periuk nasi aku. Until one day. Day. Day.(penegasan ni,bg ta’kid sikit)

Laju je tgn ni menaip.mcm dah knal lama. Gian nak mengarut dah terubat. (lepas broke up dgn that stupid jerk, skill mengarut macam hilang ditelan bumi, hancur diblender,lumat dilenyek2).kami jadi kwn.
Dari 1 cerita ke satu cerita. Mcm telenovela pun ade. Dlam kutuk mengutuk, standard la, aku klau tak mngutuk  satu hari, mmg bole risau sume org, I learnt.

1.jgn malu utk menangis. Kalau tangisan tu, mampu buat kita lebih menghargai masa2 yg bakal kita cipta, dan mencipta satu impian baru.

2.jgn mengadili buku dari kulitnya. Dlm bhasa omputeh, don’t judge a book by its cover.
Kita pelik tgok org yg sntiasa tersenyum. Sengih memanjang.gembira btul hidup dia.
Tp sedarkah, kadangkala, seseorang itu terpaksa tersenyum, agar xda hati yg bakal menangis bila melihatnya bersedih.

3.pngajaran yg pling pnting. Hargai apa yg kita ada. That poyo dude, dtg at the right place, on the right time. Just one sentence, “hari ibu ni, aku tak tau nk wish kat sape”. Can’t u feel how it struck my heart from beating. O God, dia btul2 dah twist kepala ak 540 degree to southwest.

 Hari ibu thun ini, xkan jd spt taun2 sblumnya. hadiah,wishing card. Not all that again. One thing that I think she wanted the most is, for me to love her, whoever she is, whatever she says, and wherever she’ll be.

I love u mom, and, thanks a lot dudeJ

3 comments:

hudhud cool said...

weh....tetiba ja pala otk aq pon tertwist jgk beb....
neway..who's that dude beb???

teqa said...

haha..bgus la...bia ko matang sikit..
sape?biarlah ak je yg tauuu:P

hudhud cool said...

bkn kura2 la yg psti..huhuhu....

Post a Comment

 
;